Här kan du läsa mer om aktiviteter, faciliteter och mer generellt om livet ombord på ett kryssningsfartyg.

Betalning ombord 

Ett kryssningsfartyg är ett kontantlöst samhälle. Ditt nyckelkort fungerar som betalningskort och alla de köp du gör ombord blir påförda på kortet. På alla fartyg är det möjligt att övervaka sin förbrukning via hyttens tv, fartygets app eller genom att kontakta receptionen.

Du får en specificerad faktura för ditt konto den sista dagen av din kryssning, så att du har möjlighet att kontrollera alla dina gjorda köp under kryssningen. Observera att vissa köp gjorda den sista kvällen, inte inkluderas på räkningen, utan läggs på den slutliga fakturan. Vissa rederier reserverar en deposition på upp till 3000SEK, när detta belopp är förbrukat görs en ny reservation på det konto/kreditkort som är registrerat till hyttnotan. Vi tyvärr upplevt att i vissa fall får man tillbaka denna deposition upp till 30 dagar efter hemkomst, varför vi rekommenderar att man kopplar ett kreditkort till hyttnotan istället för ett kontokort. Kontakta receptionen ombord direkt om något inte stämmer med er hyttnota.

De allra flesta rederier accepterar Visakort, MasterCard och American Express som betalningsform. Vi rekommenderar att du tar med två olika kreditkort, för att undvika problem om ett kort plötsligt inte fungerar eller om reservationsbeloppet skulle bli högre än vad man räknat med.

Observera också att det inte är alla fartyg som accepterar MasterCard Direct eller Visa Electron. Kontakta MyCruise för information om ditt kort är giltigt ombord.

Observera att det i ett fåtal områden ombord endast är möjligt att betala med kontanter. Du kan vanligtvis använda dig av antingen dollar eller euro, beroende på var i världen du är på kryssning.

Checka in på fartyget 

Genomför din incheckning till kryssningen online senast 72 timmar innan avresa. Efter genomförd incheckning på rederiets hemsida, hämta då dina kryssningsbiljetter med tillhörande bagagetaggar. Om ni inte checkar in online kan ni checka in i hamnen med er bokningsbekräftelse från MyCruise och bagagetaggar fås då även i hamnen av rederiets personal. Ta med ditt pass, dina resedokument inkluderat en utskriven kopia av ESTA (gäller kryssningar från USA) samt kreditkort som ska användas ombord. Gå fram till disken i kryssningsterminalen, där du blir inskriven, ditt kreditkort registreras ett foto tas av samtliga resenärer för identifikation vid på/avstigning under kryssningen. Vid registreringen utfärdas ditt nyckelkort eller boardingkort. Om du inte får nyckelkortet i terminalen finns detta i ett kuvert på väggen utanför din dörr ombord. Nyckelkortet fungerar som ditt identifikations- och betalkort ombord.

Om du inte är ombord på fartyget minst två timmar innan fartygets planerade avgångstid, räknas du som utebliven resenär och därför anses bokningen som förbrukad och bokningen avbokas. Det är därför mycket viktigt att du är ute i god tid vid ombordstigning, normalt får startar ombordstigningen ca kl 12,00. (ibland är inte hytterna klara förens kl 14, men man är oftast välkommen ombord innan dess). På din biljett står förväntad tid för ombordstigning, detta är dock en rekommendation och inget krav, förutom att samtliga passagerare ska vara ombord senast två timmar innan avgång.

Vi rekommenderar att man packar ett litet handbagage med det du har användning för de första timmarna ombord, såsom badkläder, en extra uppsättning kläder till middagen första kvällen, mediciner och toalettartiklar. eftersom det kan ta lite tid innan bagaget blir levererat till din hytt.

Checka ut från fartyget 

På kryssningens sista dag kommer du att få levererat bagagetaggar till er hytt med information om avstigningstid (beroende på färg och nummer på bagagetaggarna). Fyll i informationen på bagagetaggarna och följ anvisningarna som har blivit lagda i hytten.

Ställ ut era väskor med fästa bagagetaggar utanför hytten kvällen innan avstigning. Bagaget kommer därefter att bli hämtat av besättningen och levererat till terminalen, där du hämtar upp den och tar bagaget igenom tullen. Vi rekommenderar att du packar ömtåliga, viktiga och värdefulla föremål i handbagaget.

Dagsprogram 

I din hytt läggs varje kväll ett dagsprogram för följande dag. Dagsprogrammet innehåller bl.a information om aktivitet och underhållning ombord, utflykter, restaurangens öppningstider samt dresscode till kvällsarrangemanget. Det rekommenderas att ni läser igenom programmet.

Programmet är vanligtvis på engelska, men det kan oftast fås på tyska, franska eller italienska, men tyvärr inte de på skandinaviska språken.

Dricks 

I USA är det vanligt att ge dricks och på amerikanska restauranger bör man vanligtvis ge ca. 10-15 procent av totalsumman.

Dessutom är det god sed att ge personalen som bär ditt bagage på flygplatsen och/eller i kryssningsterminalen 1-2 dollar per väska.

Dricks till restaurang- och hyttpersonalen er normalt sett inte inkluderat i kryssningspriset. Hos de flesta rederier betalar man ca 8-10 euro per gäst per dag, som täcker service i hytten och i restaurang för vuxna och barn. Dricksen blir automatisk draget från det kort, som är registrerat som betalningskort ombord. 

Det är även möjligt att betala dricks hemifrån.

Elektricitet och aircondition 

Strömförsörjningen ombord på fartygen är 110 och 220 V, så det är möjligt att använda både vanliga svenska  pluggar och amerikanska. Hårtork finns i alla hytter. Det finns vanligtvis luftkonditionering i alla hytter och i alla gemensamma utrymmen.

Gym, spa och välbefinnande 

En kryssning är som upplagt för en aktiv semester eller för att koppla ifrån vardagen. Det finns massor av möjligheter för både avslappning, att skämma bort dig själv och träning ombord på kryssningen. De allra flesta fartyg erbjuder toppmoderna spa- och gymfaciliteter, gymklasser, personlig träning samt löpbana utomhus. På alla kryssningar ingår gym/fitnesscenter i priset men organiserade fittnessklasser kan vara mot avgift.

Gym ombord har oftast en åldersgräns på ca 16 år (undantag finns, kontakta MyCruise om vad som gäller på just ert fartyg). Inträde till spaavdelningen är oftast mot avgift och behandlingar som t. ex massage, ansiktsbehandling, frisörsalong, bastu, turkiskt bad, yogaklasser är alltid mot extra avgift.

Läs mer om de specifika faciliteterna under fartyg och rederier.

Handdukar 

Du behöver inte ta med egna handdukar, då det finns både handdukar i hytten och vid poolen. Om du behöver ta med en handduk i land, t.ex till stranden, så är det bara att fråga personalen.

Internet och telefon 

Gäster kan bli kontaktade via telefon ombord på fartyget. Observera att telefonsamtal till och från fartygen är mycket dyra. Du kan också använda din mobiltelefon på de flesta platser, men var även här uppmärksam på de eventuellt höga roamingpriserna samt priser för telefonsamtal, speciellt dagar till havs då man oftast ringer på väldigt dyra satellitnät.

I alla hytter finns fast telefon som används för att ringa till andra hytter eller till t.ex. receptionen. Det är alltid gratis att ringa internt ombord.

Fartygen har vanligtvis internetcaféer ombord och man kan välja att betala per minut eller att köpa ett större datapaket. En del av fartygen erbjuder också trådlöst internet som man kan köpa olika internetpaket för att använda, antingen hemifrån eller ombord.

Läs mer om internt ombord på fartygen under fartyg och rederier.

Nödtelefon 

Ring på (+45) 51 93 60 19.

Nödtelefonnumret får ENDAST användas vid en absolut akut situation och detta ombeds vänligen respekteras.

Vid alla övriga ärenden kan ni kontakta vårt kontor på tlf. (+46) 08-42 00 2001 eller på [email protected].

Se öppetider här.

När fartyget har lagt till i hamn 

Du bestämmer själv om du vill stanna ombord på fartyget eller om du vill gå i land. Man behöver inte ha köpt en utflykt för att få gå i land och det kostar ingenting att gå i land. Ligger fartyget i en hamn där man tar mindre pendelbåtar till hamnen s.k. tenderbådar kan det behövas en biljett som man får gratis ombord.

Läs dagsprogrammet vart ombord och under vilka tider dessa kan hämtas ut. Du får gå av och på så många gånger du vill i varje hamn men var uppmärksam på när du ska vara tillbaka ombord (oftast ca 45min innan planerad avgång). Fartyget väntar inte på försenade passagerare och vi rekommenderar därför att man är i god tid för ombordstigning.

Klädsel/dresscode 

Det är enkelt att planera vad du ska packa ner inför en kryssning. På dagen får du användning för vanliga kläder, beroende på väder. Lite finare klädsel förväntas inför kvällen och kan jämföras med att man ska ut och äta på en fin restaurang. På en sju nätters kryssning är det vanligtvis två formella kvällar och det är därför en bra idé att även packa ner klänning, kostym och slips. Tänk på att fartygets aircondition kan göra att det känns kallt.

Aftonklädseln kan variera från rederi till rederi och från dag till dag.

Läs mer om rederiets specifika dresscode under fartyg och rederier.

Rökning 

Rökning ombord på kryssningsfartygen är begränsad, men det finns vissa markerade områden ombord där rökning är tillåten (oftast utomhus). Rökning på balkongerna i hytterna är strikt förbjuden och överträdelse mot rökförbudet kan leda till dryga böter eller att man tvingas avsluta hela kryssningen och ta sig hem på egen bekostnad.

Läs mer om rederiernas specifika rökregler under fartyg och rederier.

Språk 

Huvudspråket på de flesta rederier är engelska och dessutom talas det ofta franska, italienska och tyska ombord, men tyvärr inte de skandinaviska språken.

Sjukdom 

Om olyckan är framme eller du blir sjuk under kryssningen, finns det alltid läkare och/eller sjukhus ombord. De vanligaste sjukdomarna kan således behandlas under semestern, då det normalt sett finns ett stort apotek ombord. Om de skulle uppstå mer komplicerade sjukdomar, kommer dock alltid sjukhus och läkare i land kontaktas.

Observera att du själv måste betala för vård om du behöver läkarhjälp, vilket kan vara väldigt kostsamt. Vi rekommenderar därför starkt att du tecknar en heltäckande reseförsäkring innan avresa.

Läs mer om reseförsäkring här.

Tvätt och kemtvätt 

Tvätt, kemtvätt och strykning av kläder är tillgängligt ombord mot en extra avgift. Observera att p.g.a brandrisk är strykjärn ej tillåtet ombord det finns därför inget strykjärn i hytten och man får heller inte ta med sig ett eget ombord. Fråga er hyttsteward ombord, för mer information och priser.

Utflykter 

När du är på kryssning, får du automatisk många upplevelser, både till havs och i land. Fartygen erbjuder en mängd utflykter och du kan välja att boka utflykterna hemifrån eller ombord på kryssningsfartyget.

Om du vill vara säker på att få en plats på en specifik utflykt, rekommenderar vi att du bokar hemifrån, eftersom vissa utflykter kan bli slutsålda. De flesta fartygen erbjuder en mängd utflykter på land, t. ex golfutflykter eller stadsvandringar, men utbudet av utflykter varierar från rederi till rederi.

Du kan också välja att gå i land och upptäcka destinationen på egen hand.

Läs mer om de utflykter som skeppet erbjuder under fartyg och rederier.

Valuta 

Vi rekommenderar att man tar med lokal valuta och/eller följande kreditkort: Eurocard/Mastercard, American Express, Diners eller Visa kort. Hotellen kräver ofta ett kreditkort, som de kan registrera fakturan på. Även vid biluthyrning är kreditkort nödvändigt. Oavsett var i världen du reser, godkänns amerikanska dollar som valuta, som antingen accepteras direkt eller enkelt kan växlas ombord på fartyget eller i land.

Var dock medveten om att valutakursen som fartygen erbjuder kan vara dyr, så det kan vara en bra idé att ta med destinationens specifika valuta hemifrån. Du kan använda euro och dollar ombord på de flesta fartyg.

Observera att inte alla fartyg accepterar MasterCard Direct eller Visa Electron.

Växter 

Det är inte tillåtet att föra in växter, frukter, grönsaker, blommor eller frö till den Europeiska Unionen utan fytosanitära intyg. Bananer, kokosnötter, dadlar, ananas, durianfrukter och växter, frukt, grönsaker, blommor och frö från Schweiz eller Liechtenstein är undantagna från kravet. Kommer de från EU-områdena Kanarieöarna, Guadeloupe, Franska Guyana, Martinique, Mayotte, Réunion, Saint- Barthélemy eller Sint-Martin krävs fytosanitära intyg.